dimecres, 26 de març del 2014

EUCALIPTUS GLOBULUS

ITINERARI “ ARBRES DELS NENS” -ARBRE N.10
Projecte interdisciplinari: “ Estimar els arbres de Campins”


Nom comú: EUCALIPTUS
Nom científic: EUCALIPTUS GLOBULUS
Nom especial: ARBRE DE LA MARIONA



Dades descriptives
Perímetre dels troncs: tots mesurats a 1.30 m del terra
Alçaria: 15-16 m
Amplada de la capçada: 10 m 


Entorn
Seguint el nostre itinerari, just al costat del roure de la Teresa F. i davant la pineda de Can Guilla, hi trobem aquest eucaliptus de cinc branques. Un eucaliptus que es fa el seu lloc entre pins, roures i alzines.El terra és ple de la seva escorça però també hi hem recollit fulles i molts dels seus fruits. Mentre preníem les mesures podíem sentir l'olor refrescant que desprèn.
Motiu singularitat
Es tracta d'un arbre originari d'Austràlia i que necessita força aigua.
Està ramificat per la base perquè el van tallar o es va cremar, i va rebrotar amb moltes tiges . És un arbre de rebrot. El pagès segurament no va deixar créixer totes les tiges que li van brotar, va fer el que es diu aclarida.
L'arbre té una biomassa aèria i una biomassa subterrània, quan s'elimina la biomassa aèria perquè l'han tallat o s'ha cremat, actua la biomassa subterrània i sorgeixen troncs de rebrot.
Aspecte i coneixement general
És un arbre de creixement ràpid i pot ser molt alt. Es considera una de les espècies més altes del món.
El seu tronc és recte cobert d'una escorça platejada, o gris. Les seves flors apareixen soles en les axil·les de les fulles. Quan la flor s'asseca la tapa de la càpsula es desprèn i apareixen els estams blancs o vermells. Les fulles són ovades i lanceolades. Present polimorfisme foliar, és a dir, en el mateix arbres hi trobem fulles amb formes diferents.
Té un comportament invasor perquè genera una acidesa al sol que afecta les plantes que l'envolten.
La fulla, si la mirem a contrallum, té uns puntets que són les bossetes d’eucaliptol.
L eucaliptus no vol tenir competidors, quan la fulla cau a terra, aquest eucaliptol és tan antisèptic que va matant els microorganismes que hi ha al seu voltant.
Nota popular
No en sabem res, per la zona hi hem vist tres eucaliptus més. Aquest ens ha cridat l'atenció per tenir cinc branques.
Medicina Natural
L'eucaliptol es troba en unes boletes que fabrica la fulla. Aquest s'utilitza per alleugerir els símptomes dels refredats ( tos, congestió nasal...). Té propietats expectorants i també es considera eficaç bactericida. Si s'aplica amb una bena, va bé per millorar l'artritis i la rigidesa muscular.

Cultura, mitologia i simbologia
Els aborígens d'Austràlia el consideren un arbre sagrat. Un dels seus usos sagrats és el didgeridoo,instrument que es fabrica amb branques d'eucaliptus buides per l'acció de les termites. Amb aquest instrument els aborigens reprodueixen els sons dels animals.
Simbolicament representa la recuperació de l'equilibri i l'augment de la vitalitat.
Associació astrològica: Mercuri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada