dimarts, 25 de març del 2014

QUERCUS SP.


ITINERARI: “ ARBRES DELS NENS” . ARBRE N. 7
Projecte interdisciplinar “ Estimar els arbres de Campins

Nom comú: ROURE BIFURCAT
Nom científic: QUERCUS SP
Nom especial: ARBRE DE LA GEORGINA








Dades descriptives

Perímetre del tronc: tronc bifurcat de la dreta, mesurat des de 60 cm 
d'alçada – 3 m ; tronc bifurcat de l'esquerra, mesurat des de 60 cm 
d'alçada – 2.20 m
Perímetre de la base: mesurat a 1.40 m d'alçada, abans de la bifurcació – 5.56 m
Alçaria: 10-11 m
Amplada de la capçada: 20 m

Entorn

Hem deixat enrere Sant Guillem i a pocs metres de l'alzina bifurcada, seguint el camí cap a Can Guilla, trobem aquest roure. Sembla el vigilant d'un bosquet de roures i alzines que té al seu darrere mentre mira els antics camps de vinyes al seu davant.

Motiu singularitat

Es tracta d'un arbre que es bifurca a 60 cm d'alçada. Pot tenir entre 300 i 400 anys.
Si sentir el respecte cap a un ésser viu tan vell, sa i distingit però si continuem seguint la mirada cap als troncs bifurcats, observem com les diferents enforcadures van presentant unes branques fortes i resistents fins a contemplar una estructura tan segura i ferma que ens captiva amb la seva presència. Pel darrere podem observar un bolet llenyós gegant. Es tracta d'un bolet sapròfit que científicament han demostrat que és anti-cancerigen.

Aspecte general

És un arbre robust amb l'escorça de color negrós i plena de fissures. Els branquillons més joves estan plens de pèls. Hi ha una branca tallada o trencada que ha regenerat la ferida provocant una prominiscència que recobreix el tall i de la que en surt una banya.
Les fulles es disposen a sobre l'arbre de manera alterna. Mesuren de 4 a 12 cm i són gruixudes en forma ovada o el·líptica, plena de l'obuls, profunds i arrodonits. L'envers de la fulla és recoberta de pèls. Les fulles es marceixen a la tardor i es queden, marcides a l'arbre fins a finals de l'hivern. Es tracta per tant d'un arbre de fulla marcescent.
Floreix d'abril a juny. Fa flors masculines i femenines. Les masculines són petites i s'agrupen en feixos de flors que pengen de l'arbre. Les femenines són solitàries. El fruit és la glà.

Vida entorn de l'arbre

Nidificació (capçada):
▪ Aus(Pinsà vulgar, Merla, Gaig, Mallerenga cuallarga, Tudó)
▪ Mamífers (Esquirol, Rata esquirolera)
Alimentació (aglans):
▪ Aus (Tudó, Gaig, Pit-roig, Pinsà)
▪ Mamífers(Senglar, Ratolí de bosc, Talpó roig, Esquirol, Rata esquirolera, Rata sellarda, Conill de bosc

Nota popular

Aquest roure també formava part dels camps del senyor Salvador Armengol, ara venuts i parcel·lats. Ocupa un solar no urbà que ha permès que albiri un jove bosc d'alzines i roures.


Medicina Natural
Les glans i l'escorça bullides, en infusionades i filtrades s'han considerat un excel·lent antídot en cas d'intoxicacions. Diuen que l'essència del roure enforteix l'ànim i facilita que expressem els nostres desitjos.


Cultura, mitologia i simbologia

El roure se l'ha associat amb els déus del clima, en concret amb els llamps i els trons. Les arrels del roure tendeixen a desenvolupar-se per sobre dels corrents d'aigües subterrànies, acostuma a rebre més impactes de llampecs que d'altres arbres. Si el relacionaven amb el clima també doncs amb la collita perquè el clima incideix en la collita.
Aquest arbre però també se l'ha relacionat amb el món de la guerra. L'invocaven perquè fulminés amb un dels seus llamps a l'enemic i amb la seva fusta resistent es construïen fortificacions i naus de guerra. Simbolitza la força i el poder.
El roure però, no és un arbre guerrer doncs proporciona refugi a més de cinc-centes espècies d' insectes així com ocells i mamífers.
El rei Artur amb els seus cavallers es reunia al voltant d'una taula rodona que, segons s'explica, era de roure.
Associació astrològica: Mart


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada