dimarts, 25 de març del 2014

FIGUERA-FICUS CARICA


ITINERARI “ ARBRES DEL NENS”. ARBRE N. 5
Projecte interdisciplinari : “ Estimar els arbres de Campins


Nom comú: FIGUERA
Nom científic: FICUS CARICA
Nom especial: ARBRE DE LA TERESA L.



Dades descriptives

Perímetre del tronc: 2,22 m
Alçaria: 4m
Amplada de la capçada: 5-6 m

Entorn

Situada a Sant Guillem,just davant de l'om però a l'altra banda del camí. La seva presència està vinculada a l'ermita. Voltada de camps que conreaven els masovers. Ara, molt a prop, l'acompanya un pruner petit.
Motiu singularitat

Es tracta d'una figuera molt antiga, entre 200 i 300 anys. El seu tronc no pot evitar mostrar el moviment del seu creixement, amb corbes i ondulacions que li donen una presència particular.
Es tracta d'un arbre de procedència asiàtica, de la península aràbiga. No s'utilitza per fer llenya ni per fusta.
Aspecte general

No és un arbre gaire alt, en canvi la seva ampla capçada s'expandeix generosament quan mostra tot el seu fullatge.

El seu aspecte general sembla sa tot i que presenta algunes branques seques i corcades. Aquestes restes de tronc o branques amb necrosi aporten però, força proteïnes. N'observem un tros que és ple de foradets on s'hi han instal·lat insectes, larves, erugues...A l'hivern alguns animals hi venen perquè troben proteïna, com diu en Martí Boada, alguns animals vénen a buscar-hi la seva hamburguesa. Per exemple, s'hi acosta el pica-soques blau, el teixó o la guineu.

En el tronc de la figuera hi observem un liquen groc, els líquens ens indiquen que som en un indret on l'aire és sa. Aquest liquen groc es diu Xanthoria parietina i és un liquen crustaci que pot viure 400 anys.
Nota popular

Hem dit que la seva presència estava vinculada a l'ermita, lloc de trobada, pregàries i celebracions, on la figuera donava, amb els seus fruits, les “ llaminadures”que endolcien les trobades. També oferia un lloc d'ombra i descans.

Medicina Natural

Les figues tenen un elevat contingut en calci, potassifòsfor i ferro. El seu xarop s'utilitza com a laxant i també té efectes expectorants per quan la gola està seca o irritada. El làtex llenyós va bé per tractar les berrugues. L'essència de les figues es considera un bon aliment per l'esperit.
Cultura, mitologia i simbologia

Diuen que les fulles de figuera són les que van fer servir Adam i Eva per tapar-se. Les figues s'associen amb la fertilitat i la bona sort. En les antigues civilitzacions del mediterrani les figues eren un símbol de sexualitat.
Associació astrològica: Venus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada