dimarts, 25 de març del 2014

QUERCUS ILEX ILEX

 ITINERARI: “ ARBRES DELS NENS” - ARBRE N. 2
Projecte interdisciplinari : “ Estimar els arbres de Campins ”  

Nom comú: ALZINA
Nom científic: QUERCUS ILEX ILEX

Nom especial: ARBRE DE LA MERCÈ




Dades descriptives

Perímetre del tronc: 2,11 m
Perímetre de la base: 2, 60 m
Alçaria: 10-11 m
Amplada de la capçada: 10 m
Entorn

Just a l'inici del camí cap a Sant Guillem trobem dues alzines, una en enfront de l'altra com si fossin les dues columnes que marquen l'entrada. Una d'elles mostra tres branques de rebrot i l'altra ha quedat inclinada, segurament perquè va perdre algunes arrels i una branca de rebrot quan es va definir el camí.

Motiu singularitat

Són dues alzines força antigues, al voltant dels 300 anys. Hem pres les mides de l'alzina que té el tronc més gran i que trobem més inclinada. Pel darrere es pot observar com una part de la soca o la rabassa queda a l'aire formant un refugi emmarcat per les arrels que li fan de contraforts.

Aspecte general
L'alzina de tres branques sembla força sana tot i que es troba tant arran de camí que, potser per aquest motiu, li hem vist una ferida a tocar de les arrels.
L'altra alzina, amb la seva inclinació, convida al descans, per arrepenjar-nos-hi i abraçar-la.
Hem observat les diferents fulles que mostra l'alzina: unes amb el marge enter, d'altres punxegudes, unes grans, d'altres petites. Moltes formes i mides en el mateix arbre. Ara sabem que aquest fenomen es diu “ Polimorfisme foliar”.
Hem observat una fulla petita que presentava petits bonys al seu revers. Són “agalles” que s'han produït després de la posta d'ous d'una mosca (dryomyia lichtensteini). L'adult és una mosca molt petita d'uns 3 mm de longitud. A la primavera els adults surten de la fulla amb un vol massiu. 
Aquesta alzina cohabita amb els seus hostes sense que l'afecti massa, tot i que es tracta d'una petita plaga.
El revers de la fulla és de color blanquinós i recoberta de pèls, per evitar perdre massa aigua, quan fa molta calor. El color blanc reflecteix la llum i evita que s'escalfin massa. Els pèls ajuden a retenir la humitat.
El fruit de l'alzina és l'aglà.
Vida entorn de l'arbre

Nidificació (capçada
):
▪ Aus (Esparver, Gaig, Tudó, Tórtora, Pinsà, Merla, Tord, Griva)
▪ Mamífers (Geneta, Esquirol)
Alimentació (aglans):
▪ Aus (Tudó, Gaig, Pit-roig, Pinsà)
▪ Mamífers (Fagina, Senglar, Ratolí de bosc, Talp agrest, Talpó roig, Esquirol, Conill de bosc)
Nota popular

Pensem que aquestes dues alzines feien de portalada cap a l'ermita de Sant Guillem. L'origen de la capella de Sant Guillem és incert. La primera referència clara data del 1581. Aquesta ermita es va fer famosa per la fira de bestiar. El 1926 es va tornar a celebrar l'aplec, desapareguda completament entre els anys 1860 i 1892. Van acordar celebrar-la el segon diumenge de maig, en lloc del 28 de maig com era costum.
Medicina Natural

L'alzina produeix “tanins” que ajuden a curar ferides facilitant la cicatrització i aturant el sagnat. Aquests tanins els trobem a l'escorça. Es prepara amb 4 cullerades d'escorça triturada per litre d'aigua. Es fa bullir 10 minuts i es filtra.
Cultura, mitologia i simbologia

L'alzina s'ha considerat com un arbre sagrat, és a dir que té un significat especial en l'àmbit religiós. Diuen que Zeus (pare dels déus i dels homes) meditava sota una alzina. És un arbre que simbolitza força, fermesa i longevitat.
Associació astrològica: Júpiter

1 comentari: