dimarts, 25 de març del 2014

QUERCUS HUMILS PETRAEA


ITINERARI "ARBRES DELS NENS"- ARBRE N. 9
Projecte interdisciplinari " Estimar els arbres de Campins"


Nom comú :   ROURE
Nom científic: QUERCUS  HUMILIS PETRAEA

Nom especial:  ARBRE DE LA TERESA F.   
                                                                                           
                                       
            

                         










Dades descriptives  
    Perímetre del tronc: mesurat a 60 cm – 2 m
Perímetre de la base: 2,35 m
Alçaria: 10-11 m
Amplada de la capçada:

Entorn

Seguint el camí en direcció a Can Pitarra, just quan tomba un caminet a la dreta, a pocs metres del pi pinyer, trobem aquest roure. És també un roure molt vell i sa. Sembla que ha perdut una branca en la primera bifurcació, probablement perquè destorbava al camí.

Motiu singularitat

Aquest roure és un híbrid de dos roures: el petraea (roure de fulla gran) amb l’humilis (el roure Martinenc). Aquest és un fenomen a destacar juntament amb la seva vellesa i el seu estat saludable.

Aspecte general

Aquest roure, ara mateix, presenta un tronc embolcallat d'heura. En aquesta heura també observem fulles de diferents mides, és a dir,Polimorfisme foliar. No sempre és aconsellable netejar les heures que embolcallen l'arbre perquè l'heura fa un fruit a l’hivern que es diu heuró que alimenta les merles, els tords...

El seu aspecte és solemne, especialment si el mirem a certa distància quan podem observar tota la seva capçada. Nosaltres l'hem estat observant durant el mes de febrer i març i, encara no ens hem meravellat amb el seu fullatge però sí que hem admirat les seves branques resistents en les diverses bifurcacions. També ens hem fixat en les línies que dibuixen els seus branquillons, marcant diferents angles en el seu trajecte.

Vida entorn de l'arbre

Nidificació (capçada):
▪ Aus(Pinsà vulgar, Merla, Gaig, Mallerenga cuallarga, Tudó)
▪ Mamífers (Esquirol, Rata esquirolera)
Alimentació (aglans):
▪ Aus (Tudó, Gaig, Pit-roig, Pinsà)
▪ Mamífers(Senglar, Ratolí de bosc, Talpó roig, Esquirol, Rata esquirolera, Rata sellarda, Conill de bosc)



AGALLA (Casanelles). Una mosca (dípter) de bosc de la família dels cinípids que és ogàmica, a èpoques és mascle i a èpoques és femella. Diposita a través d'una mena d’agulló que clava a la pell de la tija i li produeix una tumoració. L’arbre respon provocant un àcid, l’àcid tànnic i a dins s’hi desenvoluparà la larva, a dins hi ha una càmera larvària. La mallerenga es menja la larva (un entrecot).
Andricus Quercus tozae (la boleta que es genera per la picada de l’insecte) La mosca li transmet informació bioquímica a l’arbre i l’arbre reacciona. És una reacció semiòtica, quan l’arbre rep el líquid es protegeix, s’enquista i és tumorifica.




Nota popular

Què hi fa aquest arbre aquí? Per què després de més de 100 anys no li han donat cop de destral? Probablement és una fita, un límit de terme. Davant de cada mas hi ha un arbre gran perquè si havien de fer un tracte( aquesta vedella us la venc per tant o… ") es feia sota l’arbre.

Medicina Natural

Les glans i l'escorça bullides s'ha considerat un excel·lent antídot en cas d'intoxicacions. Diuen que l'essència del roure enforteix l'ànim i facilita que expressem els nostres desitjos.

Cultura, mitologia i simbologia

El roure se l'ha associat amb els déus del clima, en concret amb els llamps i els trons. Les arrels del roure tendeixen a desenvolupar-se per sobre dels corrents d'aigües subterrànies, acostuma a rebre més impactes de llampecs que d'altres arbres. Si el relacionaven amb el clima també doncs amb la collita perquè el clima incideix en la collita.
Aquest arbre però també se l'ha relacionat amb el món de la guerra. L'invocaven perquè fulminés amb un dels seus llamps a l'enemic i amb la seva fusta resistent es construïen fortificacions i naus de guerra. Simbolitza la força i el poder.
El roure però, no és un arbre guerrer doncs proporciona refugi a més de cinc-centes espècies d' insectes així com ocells i mamífers.
El rei Artur amb els seus cavallers es reunia al voltant d'una taula rodona que, segons s'explica, era de roure.
Associació astrològica: Mart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada