dimarts, 25 de març del 2014

XIPRER-CUPRESSIUS SEMPERVIRENS


ITINERARI " ARBRES DELS NENS" ARBRE N. 4
Projecte interdisciplinar "Estimar els arbres de Campins"

Nom comú:       XIPRER
Nom Científic:  CUPRESSIUS SEPERVIRENS
Nom especial:   ARBRE DE LA MARIA

















Dades descriptives

Perímetre del tronc: 2, 14 m
Perímetre base: 1,90 m
Alçaria: 14 m

Entorn

Aquest xiprer està situat just davant l'ermita de Sant Guillem, arrenglerat al costat d'un altre xiprer de mida una mica més petita i d'una alzina també petita. Seguint la filera, a l'altra banda del camí hi trobem un altre xiprer.
Davant els xiprers hi ha un camp amb una petita inclinació. Seguint la mirada des del xiprer cap a ponent podem veure com està voltat de camps: camp del Teixidor, camp de la Mina, camp del darrere...

Motiu singularitat

Arbre centenari, d'uns dos-cents anys. Ens va caldre dues persones per poder-lo abraçar. Quan vam anar a prendre'n les mides feia tant de vent que ens vam protegir sota la capçada tal com fan els ocells.

Aspecte general

Mostra un aspecte general molt sa. Amb la seva capçada cònica i gran provoca un efecte iglú, de manera que la temperatura interna arriba a ser 3 graus més calenta que la de fora. El xiprer presenta petits clars que són com finestres per on poden entrar els ocells perquè l'arbre fa d'ajoc per als ocells (pardals, mallerengues, gafarró, gamarús …).

Nota popular

Sabem que una filera de xiprers simbolitza “ benvinguda”. Quan trobem un sol xiprer davant un mas vol dir que allà hi podíem fer “ pa i trago”; si n'hi trobem dos tindriem plat a taula, beure i menjar i si n'hi ha tres, volia dir que hi podiem dormir una nit, una nit a la pallissa, al graner.

Cultura, mitologia i simbologia

Diuen que és un arbre a qui el cel crida. Antigament es considerava” l'arbre de la llum”, associat a la llum divina per aquest motiu es troba molt sovint en cementeris i esglésies. En l'àmbit astrològic se l'ha relacionat amb el sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada